HISTORIA

(Toim. huom. Lampirockin kirjoitusasu oli 'Lampi-Rock' ennen vuotta 2005)

Lampi-Rockin juuret ovat Jokelan 125-vuotisjuhlavuoden syksyn bänditapahtumassa, joka pidettiin 3.9.1999 Kolsan koululla. Bändit konserttiin löytyivät soittelemalla tutuille ja ventovieraillekin. Muutaman tunnin mittaiseen konserttiin löytyi helposti kuusi jokelalaista yhtyettä (Riversiders, Izmir, The Rollin´ Zombies, life going down, Da Wankah ja Destroyers). Tapahtuman budjetti oli noin kolmesataa markkaa, mutta hyvin sillä tultiin toimeen. Kyseistä tapahtumaa suunniteltaessa syttyi kipinä järjestää hieman isompi tapahtuma ulkona. Jokelan historiaan kuuluu olennaisena osana tiilenpoltto, johon tarvittiin paljon savea. Savenoton seurauksena syntyi runsaasti pieniä lampia, joita on nykyäänkin ympäri Jokelaa ja sen lähialueita. Koulukeskuksen kentän vieressä on lampi, jonka äärelle nuoret jo muinaisina aikoina (no, ainakin 80- ja 90-luvulla) kokoontuivat kesäkautena illanviettoon. Näin syntyi siis tapahtumalle sopiva paikka ja nimi Jokelan keskelle, lammen rannalle.

Yhden yön ihme

Jo tapahtuman suunniteltaessa aloimme kaverini Samuli Mikkolan kanssa ideoimaan musiikkitapahtumaa koulukeskuksen lammen rannalle. Tarkoituksena oli järjestää tapahtuma, jossa esiintyisi pääasiassa nuoria, juuriltaan jokelalaisia bändejä. Ajatukset ja suunnitelmat eivät kuitenkaan oikein tahtoneet jalostua tuotteeksi ja aikataulu venyi venymistään. Kulttuurilautakunnan ja muutamien yritysten avulla saatiin talouspuoli kuitenkin kuntoon, jolloin kesäkuun puolivälissä alkoi tapahtuman varsinainen suunnittelu. Ei voida siis puhua ihan yhden yön ihmeestä, mutta melkein, sillä ensimmäinen Lampi-Rock järjestettiin pilvipoutaisena päivänä 1.7.2000. Tällöin yhtyeinä esiintyivät River Siders, Arto Lindberg trio, The Rod Benders, Da Wankah, Suruvirne , Suzy Coaddon, Lyömättömät lehmät ja life going down.

Jokelalaista musiikkia jokelalaisille (ja muillekin)

Yleisöä tapahtumapaikalla kävi kaiken kaikkiaan noin kaksisataa henkeä. Monet päällekkäiset tapahtumat lähiseudulla ilmeisesti verottivat kävijämäärää. Hyvä tunnelma ja yleisjärjestelyiltään onnistunut tapahtuma kannusti kuitenkin jatkamaan.
Kokemuksesta viisastuneena vuoden 2001 Lampi-Rockin suunnittelu alkoi huomattavasti aikaisemmin. Yleisjärjestelyt olivat nyt tutut ja suunnitelmat osittain valmiina ensimmäisen tapahtuman jäljiltä. Vuoden 2001 Lampi-Rockia varten Lauri Stén valmisti kotisivut, joilta löytyi helposti kaikki oleellinen tieto tapahtumasta. Samalla esiintymään haluavien bändien määrä kasvoi huomattavasti tiedottamisen tehostuttua. Linja oli kuitenkin tiukka - jokelalaiset bändit olivat etusijalla. Yhtään bändiä ei haluttu pudottaa pois, sillä valinta olisi ollut vaikea. Tapahtuman luonteeseenhan on kuulunut, että varsinkin aloittelevat bändit saavat mahdollisuuden esiintyä. Tämän seurauksena alkuperäistä aikataulua muutettiin ja tapahtuman kestoa pidentää kahdella tunnilla molemmista päistä.

Jokelassa kuultiin 9.6.2001 kello 10.00 -21.30 musiikkia 15 yhtyeen voimin. Esiintyjinä olivat Materia, Ugly Bitch, Rising into bottom, Prolific, Riversiders, The Rod Benders, Tom Sawyer, kulttuurikantri-yhtye Etten Sanoisi, Broken Planet, Colditz, Cam & Leon, Suruvirne, KäRHü, life going down ja Line 86. Lisäksi esiintyi yksi nimetön yhtye, joka ilmoittautui lauantai-aamuna. Tapahtuman ajankohta oli tällä kertaa hyvä, mutta sää ei suosinut. Vettä oli satanut koko yön ja satoi koko päivänkin. Yleisöä oli kyllä enemmän kuin ensimmäisellä kertaa, mutta sähkölaitteet eivät pitäneet kosteudesta, joten tekniikan kanssa oli työtä enemmän kuin tarpeeksi. Päivä sujui kuitenkin mainiosti ja jälleen kertaan useimmat olivat tyytyväisiä tapahtumaan ja toivoivat perinteen jatkuvan. Kunhan vain sää ensi vuonna suosisi…

Lamavuosi 2001

Jos ensimmäisenä vuonna Lampi-Rock oli pysynyt hyvin budjetissaan, niin vuonna 2002 talousarvio petti pahan kerran. Tuusulan kunnan nuorisolautakunta kyllä avusti hyvin, mutta tekninen toimi "rankaisi" tapahtumaa kohtuuttoman suurella meluilmoitusmaksulla. Eräällä toisella vastaavalla tuusulalaisella tapahtumalla maksu oli puolet pienempi eli ilmeisesti Pohjois-Tuusula on kalliimpi paikka elää. Budjetissa ei laskun suuruuteen ehditty enää reagoida, sillä laskun summa ilmoitettiin kaksi päivää ennen tapahtumaa. Näin ollen jouduin itse toimimaan tapahtuman järjestäjän roolin lisäksi sponsoroijana parilla tuhannella markalla.

Ajoissa liikkeellä, mutta se ei estä kiirettä

Vuoteen 2002 lähdettiin liikkeelle hyvissä ajoin. Tilahakemukset laitettiin vireille jo vuoden 2001 puolella ja meluilmoituskin tehtiin jo maaliskuussa. Tällä kertaa kuntakin suhtautui avustushakemukseen melko mukavasti ja talouspuoli näytti jo melko ruusuiselta. Kevät kului kuitenkin yllättävän nopeasti ja suunniteltua bändikarsintaa ei koskaan tapahtunutkaan. Huvilupakin tuli jätettyä toukokuussa työmatkalla Kankaanpään poliisilaitoksen virkailijalle. Ihmettelelivät kyllä kovasti, mutta laittoivat kyllä paperit näköjään eteenpäin.

Tuoretta leipää ja sirkushuveja

Tiukka johtoryhmä kokoontui pariin otteeseen ja Lampi-Rockia päätettiin hieman laajentaa. Perjantai-illalle suunniteltiin Monarille Pörinäklubi, jossa kuultiinkin melko reipasta mättöä (Än-Äf, Cam&Leon, Hatecrew, life going down, KäRHü ja Downbound). Lauantaina olikin edellisillasta johtuen vahvasti pop/rock-vaikutteinen esiintyjäkaarti (Charity, Scarecrow, Smooth, Riversiders, Tom Sawyer, Freedom plays IM, Ugly Bitch, Diaz jr., Suruvirne, Colditz, Minerva). Sää suosi tällä kerralla, mutta yleisöä ei paikalle päässyt kertymäään kovin sankoin joukoin.

Illalla alkoi Monarilla toinen uusi kokeilu - Konehuone. Illan esiintyjiin kuuluivat Sam Lemon & Co ja NXA feat. JayP. Ideana oli se, että edelleenkin paikallisia juuria omaavat konemuusikot pääsevät soittamaan omia tuotoksiaan livenä. Kaupallista musiikkia ei taphatumassa kuultu. Yleisöä ei paikalle kuitenkaan kertynyt montaa, mutta muutamat onnekkaat olivat todella tyytyväisiä. Monarin salista oli tehty tasokas koneellisen musiikin mekka. Konehuonetta piti kokeilla uudemman kerran syksyllä, mutta... viimeistään elokuussa 2003 sitten.

Uusia kokeiluja

Vuoden 2003 Lampi-Rockia varten muutettiin klubien järjestystä. Konehuone siirtyi perjantaille ja Pörinäklubi lauantaille. Näin yritettiin saada kitaravoittoinen musiikki yhdelle päivälle ja tavoitella selkeästi konemusiikin ystäviä perjantai-iltana. Täysin normaalista kiireestä ja aina yhtä odotettavista epäoletettavista tapahtumista johtuen ulkolavaa päästiin kokoamaan vasta perjantai-iltana. Siis samaan aikaan, kun Konehuone oli jo käynnissä..ja työn sankarien onneksi satoi vettä. Muutama virolainenkin ennakkoilmoittautunut nuori saapui paikalle illan aikana leiriytyen luonnonkauniille rannalle. Perjantain 22.8.2003 Konehuoneessa esiintyivät Sam Lemon, Vision, Sound'aholic ja muutamia erikoisvieraita.

Lava saatiin kuitenkin juuri ennen Konehuoneen päättymistä rungoltaan valmiiksi. Toivoimme vain salaa, että sade lakkaisi aamuun mennessä. Mutta koska edellisvuonna aurinko oli paistanut koko tapahtuman ajan, niin vuonna 2003 oli taas sateen vuoro. Aamu alkoi kuuden aikaan katteen leikkaamisella ja asentamisella. Ja jälleen kerran tuli uskomaton kiire saada kaikki kuntoon ennen ensimmäistä esiintyjää. Mutta tiukalla ja kovalla työllä sekin onnistui.

Päivätapahtuman aloitti Children of Jokelalampi ja edellisenä iltana tapahtumaan buukattu kumma veti toisen setin. Muut esiintyjät olivat Scarecrow, Suruvirne, Assembly Line, Wire, Quiet, Tom Sawyer, Colditz ja illan pääesiintyjä Fragile Hollow.

Uuden lavasijoittelun ansiosta yleisöllä olisi ollut aurinkoisen sään sattuessa mahdollisuus päästä loikoilemaan nurmelle aikaisemman hiekkakentänm sijasta. Tällä kertaa tosin kostea nurmikko ei oikein houkutellut istuskelijoita. Samalla konseptilla aiotaan kuitenkin jatkaa.

Lauantai-illan hämärtyessä yleisö ja bändit siirtyivät Monarille sisätiloihin Pörinäklubiin. Illan mättömusiikista vastasivat Pofony (Tampere), Dewlap (Lehtimäki), kÄRHü (Heinola), Satura Lanx (Huittinen), life going down (Jokela).

2004 - ja viides vuosi!

Vuoden 2003 festarikokemusten myötä päätettiin Konehuoneesta nykyisellä paikallaan luopua ja keskittyä päätapahtumaan ja Pörinäklubiin. Edellisvuonna budjetti oli jäänyt 14 euroa plussan puolelle, joten tarkan euron budjetti piti tällekin vuodelle suunnitella. Pari nimekkäämpää ja siis maksullista esiintyjää hieman huoletti etukäteen, koska talousarvio käväisi välillä huolestuttavan paljon miinuksen puolelle.

Tällä kertaa päätapahtuman yleisjärjestelyt pidettiin samoina kuin edellisvuonna. Kuljetuspuoli ja äänentoistokin tehtiin samalla kalustolla kuin edellisvuonna (Isot kädet Hannekselle!). Muutama myyntipaikkakin oli myyty, mutta jostain kumman syystä ensin niin innokkaat kauppiaat eivät saapuneet paikalle eivätkä edes ilmoittaneet poisjäännistään. Siinä meni parisataa euroa budjetista pois äkkiarvaamatta ja yleisöltä jäi hennatatuoinnit, paellat ja t-paidat saamatta.

Pörinäklubin paikkaa päätettiin vaihtaa koulukeskukseen, jossa olisi isompi sali kuin Monarilla. Tilankäyttöluvan saaminenkin onnistui, kun tein tarpeeksi hyvän suunnitelman tilojen ja järjestyksenvalvojien käytöstä. Lisäksi salin lattia matotettiin vahinkojen välttämiseksi.

Perjantaina 20.8. saatiin päälava kasattua kerrankin melko hyvissä ajoin ja samaan aikaan saatiin tekniikka Pörinäklubille hyvin pitkälti valmiiksi. Kerrankin pystyi nukkumaan ennen tapahtumaa melko kohtuulliset kuuden tunnin unet. Olisi kyllä ehkä kannattanut jättää nukkumatta:) Aamu valkeni melko mukavan valkeana, tosin uhkaavia pilviä näkyi taivaanrannassa. Päälavan tekniikkaa pystytettäessä alkoikin oikein kunnon myrsky. Vettä tuli taivaalta oikein kunnolla, sähköt menivät pariin otteeseen noin puoleksi tunniksi. Sateen pitkittyessä päätettiin tapahtuma aloittaa sisätiloissa Pörinäklubin tekniikalla toivoen, että sää kirkastuisi iltaan mennessä. Sade loppuikin hieman ennen puoltapäivää ja jakamalla tekninen henkilöstö puoliksi, saatiin tapahtuma alkamaan vain hieman myöhässä sisätiloissa. Samalla rakennettiin ulkolavan tekniikkaa, jonne sähkötkin saatiin lopulta vedettyä pahimman tulvan mentyä ohi.

Kolme ensimmäistä bändiä esiintyi sisätiloissa, jonka jälkeen päästiin siirtymään aurinkoiseen ulkoilmaan nauttimaan musiikista. Päivän esiintyjäkaartina olivat Byrogratia, Huojuvat Lyhdyt, Harha, kumma, Wire, Tom Sawyer, Väki, Myne, Prinston, Suruvirne ja Protoni.

Yleisö alkoi sateen loputtua uskaltautua ulos kodeistaan ja hipsiä kohti lammen rantaa. Iltaa kohden väkimäärä lisääntyi oikein mukavasti ja Protonia oli alueella katsomassa 500-600 ihmistä. Lisäksi lammen toiselle puolen oli kokoontunut melkoinen lauma "varjojuhlijoita". Tällaisesta hyvästä vuodesta onkin hyvä jatkaa kohti ensi vuoden uusia kujeita. Niin ja budjettikin jäi lopulta plussan puolelle!

2005

Historiointi unohtuikin kymmenenksi vuodeksi, joten lienee paikata asia ainakin osittain. Joka vuodelta tulen kirjaamaan ainakin esiintyjät, jos ei muuta todistetta ole tapahtumasta jäänyt. Vuonna 2005 (19.-20.8.) esiintyivät lammen rannalla Resurrection, Rottaniitti, Edward, Rubik, BwingZwag, Kansalainen, Suruvirne, LOA, North of Zen, Trio
Tetris ja pääesiintyjänä Bloodpit. Tämähän oli vuosi, jolloin yhdistys ensimmäisen perustettiin, joten tapahtuman rakenteessakin näkyi innostus.

Ennen pääkonserttia järjestettiin jopa ilman pääsymaksua pre-klubi (Kumpirock) Jokelan Wanhassa Mestarissa. Klubilla esiintyivät Jan Vilhelm napaketun turkissa ja napakettu
ja kaikki muu minussa, kumma goes electroacoustic ja SahtiKanuuna.

Pörinäklubi järjestettiin päiväkonsertin jälkeen Jokela-talolla. Klubilla esiintyivät kumma ja Life Giving Waters. Keikkalistalla lukee myös sinKing, mutta muistaakseni bändi joutui perumaan viime hetkellä tulemisensa.

2006

Vuonna 2006 (18.8.) esiintyivät lammen rannalla Dictionary Bob, Koe-Eläin, Rottaniitti, Harassment service, loyalty to the mob, Getawaycab, The August, Animal Academy, LOA, Snipe Drive ja Sydän, sydän.

Pörinäklubi järjestettiin päiväkonsertin jälkeen Jokela-talolla. Klubilla esiintyivät TURN THE TIDE, Resurrection ja Lighthouse Project.

2007

Tämä vuosi vaatikiin perusteellisempaa arkistojen penkomista esiintyjien osalta. Tapahtuma saatiin suunnittelun puolelta pakettiin pääosin toukokuun alkuun mennessä, jolloin lähdin kriisinhallintaoperaatioon Intiaan ja Pakistaniin. Joni hoiteli päävastuun yleisjärjestelyistä mainiosti. Onneksi satelliittipuhelimella sain yhteyden tapahtuma-aikana, jotta pystyi hieman kuulostelemaan meininkiä toisella puolella maapalloa Pakistanin Kotlista käsin.

2008

Pre-klubi järjestettiin Jokela-talolla perjantaina 15.8. Klubilla esiintyivät Firmaliiga, Nujakka ja Peruspojat. Tämä olikin ensimmäinen pre-klubi, joka järjestettiin rap-klubina.

Pääkonsertissa lauantaina esiintyivät HattiWatit, Moottörin Jyrinä, Haphazard inn, Blessed Beauty, Thaurorod, Exile, Miehuuskoe, VAUVA, LOA ja sur-rur. Tämä vuosi oli ensimmäinen yhteistyövuosi Mannerheimin lastensuojeluliiton Jokelan osaston kanssa. He vastasivat kahdesta ensimmäisestä yhtyeestä ja tarjosivat muutakin viihdykettä perheille.

Pörinäklubi järjestettiin päiväkonsertin jälkeen Jokela-talolla. Klubilla esiintyivät Rottaniitti, Resurrection, Tuvalu ja Abduktio.

2009

Rap-klubi järjestettiin perjantaina 14.8. Jokela-talolla. Artisteina olivat Toni Pandora & Puolikas, Peruspojat featuring DJ Viidakkojuuso, Kosola & Jussi ja Ruudolf.

Pääkonsertissa esiintyivät Los Piratos, MLL:n esiintyjät, Kengurumeininki, Polka Chicks. Movers, Aida, HVUK, Oliver, Perus X ryhmä, Sydän, sydän, No More Flowers ja The Freza.

Pörinäklubilla esiintyivät Asteet, Deathrimental ja One Morning Left.

2015

Muutaman vuoden jälkeen Lampirock riipaistiin käyntiin Pre-klubilla Jokelan Wanhassa Mestarissa perjantaina 21.8. Yleisöä viihdyttivät Kuka Mikkko?, Slack Haddock Band ja Teemu Lindberg. Mestarien klubien suhteen meinasi käydä pieni vahinko, kun ravintolapäällikkö oli vaihtunut kesällä eikä uusi päällikkö tiennyt aiemmin sovituista klubeista. Homma hoitui kuitenkin hienosti ja varsinkin jatkoklubilla saatiin tupa kkomeasti täyteen. Jatkoilla esiintyivät The Remütes, Burma Radio, Samuli Mikkola Band ja Örwins.

Tänä vuonna lavan kasaus, bäkkäriteltan yms. pystytys sujui todella reippaasti. Mukana oli apukäsiä reippaasti ja etenkin ApeXin poijjaat huhkivat hommia hiki hatussa tai pikemminkin pitkässä tukassa. Päivän ohjelma sujui tutuissa merkeissä; MLL:n tarjoama Mörriganes viihdytti lapsiperheitä ja Junior Talentissa paikalliset lapset pääsivät näyttämään taitojaan kannustavan yleisön edessä. Tämän jälkeen yleisöä viihdyttivät Burma Radio, ApeX, Soulglass, Methanol Inc., Have Some Hope ja Köysistö et Cetera. Reipasta oli myös tapahtuman purku ja talkoolaisillakin oli mahdollisuus ehtiä jatkoklubille bändejä tsekkaamaan.

Historioitsijana Riku Rantakari